Milánói spagetti

Egy finom milánói spagetti recept, aminek a készítése is egyszerű. Egészen gyorsan elkészíthető és előételként vagy főételként is fogyasztható.

Milánói spagetti

Mennyiség: 4 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

500 g spagetti, 150 g sonka, 150 g csiperkegomba, 60 g étolaj (vaj), 50 g vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 180-200 g paradicsompüré, 100 g parmezán (trappista) sajt, 10 g konyhasó, 1 g őrölt fekete bors, 1 g oregánó, 5-10 g kristálycukor (elhagyható)


A tészta főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 40 g konyhasó

Milánói spagetti készítése

1. A tészta főzővizét felforraljuk, sóval ízesítjük. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A gombát és a sonkát 2 mm széles metéltre várjuk, a sajtot lereszeljük.

2. A spagettit a forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd jól lecsepegtetjük (a tésztát nem szükséges leöblíteni csak akkor, ha külön szeretnénk tálalni a tésztát és a ragut).

3. Amíg a spagetti megfő, addig elkészítjük a milánói ragut. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot. A vöröshagymát közepesen puhává pirítjuk benne. Hozzáadjuk a metéltre vágott gombát és sonkát, majd néhány percig pirítjuk. Kevés sóval ízesítjük, őrölt fekete borssal, fokhagymával, oregánóval fűszerezzük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét.

4. Gyakori kevergetéssel 1-2 percig pirítjuk. Közben, ha szükséges, akkor a tészta főzőlevéből hozzáöntünk annyi levet, amennyivel megfelelő sűrűségűre hígítjuk. Kóstolás után – ízlés szerint – cukorral, sóval még ízesítjük.

5. A készre főzött milánói ragut, a megfőtt spagettit, a reszelt sajt felével alaposan összekeverjük. Az elkészül milánói spagettit azonnal tálaljuk. A reszelt sajt másik felét a tetejére szórjuk.

Tippek, javaslatok milánói spagetti készítéséhez

A tésztát és a ragut összekeverés nélkül, külön-külön is tálalhatjuk. A megfőzött, leöblített, lecsepegtetett spagettit tálra halmozzuk, a közepébe fészket formázunk és a ragut ebbe fészekbe önjük. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk vagy esetleg azt is külön tálaljuk.

A tészta főzésekor ügyeljünk rá, hogy a tésztát nehogy túlfőzzük! A spagetti helyett esetleg makarónit is használhatunk.

A milánói spagettit másképpen is készíthetjük. A milánói raguval összekevert spagettit kivajazott tűzálló tálba halmozzuk, tetejére reszelt sajtot hintünk, vajdarabkákat morzsolunk rá, majd sütőben pirosra, ropogósra sütjük.

A milánói spagetti készítéséhez használhatunk sonkát, füstölt sonkát, gépsonkát, füstölt marhanyelvet, vagy darálthúst is. Darálthús használatakor viszont a párolást hosszabb ideig kell végezni.

Milánói spagetti