Amerikai palacsinta

Egy finom amerikai palacsinta recept, aminek a készítése is egyszerű. Fogyasztható melegen vagy hidegen, illetve főételként és desszertként is.

Amerikai palacsinta

Mennyiség: 8 db Előkészítés: 10 perc Sütés: 10 perc Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

250 g finomliszt, 40-50 g kristálycukor (elhagyható), 5 g konyhasó, 5 g sütőpor, 180 g tehéntej, 30 g olvasztott vaj (étolaj), 2 db tyúktojás, 5 g vaníliás cukor (igény szerint)


A sütéshez:

15 ml étolaj


A tálaláshoz:

vaj, juharszirup, porcukor, méz, lekvár, friss- vagy fagyasztott gyümölcs, befőtt, tejszínhab, csokoládészirup, kakaópor, őrölt fahéj stb.

Amerikai palacsinta készítése

1. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, majd tegyük félre.

2. A folyékony hozzávalókat (tej, tojás, zsiradék) öntsük egy megfelelő méretű keverőtálba.

3. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a száraz alapanyagokat a tejes keverékhez, és az egészet keverjük simára, csomómentesre (a hagyományos palacsinta tésztájánál sűrűbb keveréket fogunk kapni).

4. Egy tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyőt hevítsünk fel közepesen meleg hőmérsékletűre (160 °C). Közben a belső felületét vonjuk be néhány csepp étolajjal (ecsetet is használhatunk).

5. Tegyünk a forró serpenyőbe nagyjából két evőkanálnyi tésztát, melyet kissé terítsünk szét és alakítsunk kör alakúra a kanál segítségével (egy nagyobb serpenyőben akár 2-3 darab palacsinta is elfér egyszerre).

6. A palacsinták minkét oldalát süssük szép aranybarnára (nagyjából 1-2 perc elegendő oldalanként), majd a megsült palacsintákat halmozzuk egy tányérra, és fogyasztásig tartsuk melegen.

Tippek, javaslatok amerikai palacsinta készítéséhez

A fenti recept szerint 8 darab, nagyjából 1 cm vastag, 8-10 cm átmérőjű amerikai palacsinta készíthető. A tészta igény szerint kevés tejjel még hígítható, így vékonyabb palacsintákat készíthetünk.

Az elkészült palacsintákat érdemes azonnal még melegen elfogyasztani a kívánt feltétekkel.

Ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető a cukor mennyisége, de akár teljesen el is hagyható. Esetleg vaníliás cukorral is kiegészíthető.

A palacsinta sütésekor lényeges a megfelelő sütési hőfok megválasztása. Túl magas sütési hőmérséklet esetén a palacsinták felülete túlsülhet, megéghet, viszont a belső részük nyers, átsületlen maradhat.

Amerikai palacsinta